Hjem » Sidste nyt på bloggen » Edinburgh: I hælene på Harry Potter

Edinburgh: I hælene på Harry Potter

Edinburgh er Skotlands flotte og hyggelige hovedstad. Jeg havde lejlighed til at besøge byen i oktober 2018 i forbindelse med et efteruddannelseskursus. Selvom der var et stramt fagligt program, så fik jeg alligevel mulighed for at udforske lidt af byen – og gå på jagt efter Harry Potter.

Edinburgh
Mange har fået øjnene op for Edinburgh – og der er mange motiver, der er lige til Instragram og Snapchat. @komastaj.dk

Gammel bydel og ny bydel

Edinburgh består af en ny bydel og en gammel bydel, som prydes af slottet, Edinburgh Castle.

Den gamle og den nye bydel deles op af Princess Street. Udover det flotte slot er den gamle bydel også kendt for gaden The Royal Mile, som bestemt er et besøg værd.

På jagt efter Harry Potter

Harry Potters mor, J K Rowling, boede i Edinburgh en del af tiden, mens hun skrev Harry Potter, og Edinburgh gemmer på mange Harry Potter hints. Mange af dem er ikke bekræftede af J K Rowling, men det gør såmænd ikke historien dårligere. Så hvis man er Harry Potter fan, så skal man gå på jagt i byens gader. Og så kan man jo selv vurdere, hvor meget, der er har bund i virkeligheden.

1: J K Rowlings håndtryk

Det er et af de sandfærdige “spor”. I en gård lidt væk fra selve Royal Mile har J K Rowling sat sine håndtryk.

Du finder stedet i gården ved City Chambers, 253 High St., Edinburgh.

j k rowling handprints
J K Rowling satte sine håndaftryk i 2008 i Edinburgh. @komastaj.dk

2: The Elephant House

En pub, hvor J K Rowlings sad og skrev – i hvert fald – nogle kapitler af Harry Potter. Pubben bærer præg af sin berømte gæst, så det kan være svært at få plads. Men hvis du kommer ind, skal du slå et slag forbi toiletterne. Der er masser af hilsener fra Harry Potter fans, der har været forbi toiletterne i Elephant House.

Du kan finde pubben her: 21 George IV Bridge, Edinburgh.

The Elephant House
Pubben i Edinburgh, hvor J K Rowling skrev på Harry Potter-bøgerne. @komastaj.dk

3: Victoria Street er (måske) Diagon Alley

Den hyggelige, snoede og farverige Victoria Street har visse ligheder med Diagon Alley i Harry Potter bøgerne, så mange mener, at J K Rowling lod sig inspirere af netop denne gade. I gaden er der (mindst) to butikker, der har specialiseret sig i merchandise fra Harry Potter-universet, og i hvert fald butikken Museum Context er et besøg værd.

Her er alt relateret til Harry Potter, og selvom man øverst oppe kan tage sit billede i Harry Potter kostume, så er det meste faktisk af en fin kvalitet. Så det er merchandise med en holdning, og det er tydeligt, at indehaverne tager det alvorligt, at mange er “rigtige” fans.

Du finder butikken 40 Victoria St, Edinburgh.

Victoria Street, Edinburgh
Victoria Street i Edinburgh har visse ligheder med Harry Potters Diagon Alley. Måske J K Rowling lod sig inspirere af netop denne gade? @komastaj.dk

 

Museum Context
Butikken Museum Context i Victoria Street har flere etager med ting fra Harry Potter universet. @komastaj.dk

 

4: Greyfriars Kirkyard og Tom Riddles grav

Kirkegården Greyfriars er et besøg værd. De gamle gravsten ligger spredt ud over et parklignende område med den lille kirke Greyfriars Kirk som naturligt midtpunkt.

Kirkegården er et besøg værd, uanset om du er Harry Potter fan eller ej. Men hvis du  er Harry Potter fan, så skal du sørge for at gå igennem stenporten til den del af kirkegården, hvor gravene ligger tættere. Her findes nemlig en del grave, hvor navnene minder om dem, som J K Rowling bruger i Harry Potter universet.

Mest fremtrædende er Tom Riddle (Voldemort). Gravstenen har ikke Tom Riddles navn på sig – men næsten. I hvert fald er der en gravsten for Thomas Riddell.

Derudover er der et par andre gravsten med navne, der vækker Harry Potter minder. Nemlig William McGonagall, der måske har været inspiration til Professor Minerva McGonagall, og Mrs. Elizabeth Moodies gravsten, der måske har givet inspiration til karakteren Alastor “Mad-Eye” Moody.

Endelig er der en gravsten med navnet Black – hvor Harry Potter fans har tilføjet fornavnet Sirius til stenen.

Det er op til jer, om historien har bund i virkeligheden – men som sagt – kirkegården er et besøg værd uanset.

Greyfriars
Greyfriars Kirk og kirkegård er et smukt åndehul i Edinburgh, som er et besøg værd, uanset om du er Harry Potter fan eller ej. @komastaj.dk

 

Grave of Thomas Riddell
Er dette mon Voldemorts grav – Thomas Riddells navn gav måske inspiration til Tom Riddle? @komastaj.dk

 

Hogwarts?

Når man er på Greyfriars kan man kigge indtil George Hariots School, som måske – måske ikke – har været inspiration til Hogwarts. Med lidt god vilje kan man se lighederne.

Du finder Greyfriars Kirkyard på 26A Candlemaker Row, Edinburgh.

 

5: Spoon – endnu en pub

På Nicolson Street finder du caféen Spoon. Her skrev J K Rowling det allerførste kapitel i Harry Potter bøgerne. Efter sigende fordi, det var billigere at købe en kop kaffe på caféen, end det var at varme hendes lejlighed op.

Det eneste tegn på forbindelsen til J K Rowling er en plakette, der fortæller om J K Rowlings og stedet. Da hun skrev der hed stedet Nicolsons Café. Siden blev det lavet om til en kinesisk restaurant, og er nu altså blevet til caféen Spoon.

Jeg besøgte stedet, og personalet kunne ikke fortælle mere, der kunne udvide historien. De gør ikke et større nummer ud af forbindelsen til Harry Potters mor, men om ikke andet, så kan man besøge stedet for at få noget godt at spise. For selvom personalet altså ikke gjorde meget for at spille med på Harry Potter feberen, så var der ikke noget at udsætte på maden.

Og jo – der var endnu et lille tegn. På vej ud mod toilettet – godt gemt bag en barnestol, står en gammel skrivemaskine med et stykke papir i. På papiret står blot “the end”…..

Du finder Spoon på 6a Nicolson Street, Edinburgh.

Spoon
Denne plakette fortæller historien. Derudover bliver der ikke gjort noget for at tiltrække fans til caféen. Jeg undskylder det dårlige billede – det var mørkt, da jeg kiggede forbi. @komastaj.dk

 

typewriter
Den mystiske skrivemaskine i vinduet hos Spoon. @komastaj.dk

Det store overblik

Edinburgh er et besøg værd

Selvom du ikke er Harry Potter fan, så bliver du med garanti alligevel fan af Edinburgh. Byen er et besøg værd.

Her til sidst får du lige et par ekstra billeder, der viser lidt af byen.

Arthur’s seat – her kan du vandre op og få et fantastisk view udover byen. Men du kan også betragte den fra byen. @komastaj.dk

 

Pub Edinburgh
Edinburgh er naturligvis fyldt med hyggelig pubber. @komastaj.dk

 

sunset edinburgh
Endnu et solnedgangsbillede. Silhuetten af Edinburgh Castle kan anes. @komastaj.dk

 

Var det nyttigt? Del denne post med dine venner

Jeg hedder Betina Skjønnemand, og jeg elsker at rejse. Jeg er til daglig lokalredaktør på en lokalavis i Sønderjylland, og bruger det meste af min fritid - og alle mine sparepenge - på at rejse. Jeg har rejst rigtig meget i Frankrig, en del i USA og ellers besøgt en lang række europæiske storbyer. Jeg er hele tiden på jagt efter nye rejsemål og nye lande, som jeg kan besøge.

2 comments

 1. Mia says:

  Hej! Edinburgh lyder virkelig som en spændende by 🙂 Vi håber også, vi en dag kan lægge vejen forbi Skotland og Edinburgh ligesom dig, så vi også kan opleve lidt af den magi, byen og landet besidder. Dit indlæg giver i hvert fald rigtig god inspiration 🙂

  • komastaj says:

   Hej Mia
   Tak fordi du kiggede forbi bloggen og tak for din kommentar!
   Edinburgh overraskende mig positivt, og byen er bestemt et besøg værd – uanset, om du er til Harry Potter eller ej.
   Jeg håber, at I snart får lejlighed til at opleve byen!
   /Betina

Comments are closed.