Otte ting du nok ikke ved om Georgien
I dette blogindlæg vil jeg fortæller dig ting om Georgien, som du nok ikke ved. Så jeg håber at kunne gøre dig lidt klogere på dette smukke land.
Georgien er stadig et forholdsvist ukendt land for danske turister. Men lur mig, om ikke landet kommer på manges “bucket-list” indenfor de næste par år. Landet har i hvert fald meget at byde på.
Georgien er en selvstændig stat i Kaukasus. Landet har grænser til Rusland, Tyrkiet, Armenien og Azerbaijan.
Den største by er hovedstaden Tbilisi med omkring 1.200.000 indbyggere. Georgien er en tidligere sovjetisk republik. Den tidligere leder af Sovietunionen, Josef Stalin, er født og opvokset i Georgien.
1. Vin kommer fra Georgien
Der er måske en franskmand eller to, der vil protestere, men georgierne påstår hårdnakket, at vin blev opfundet i Georgien. Faktisk siges det, at Georgiens vinhistorie går omkring 8000 år tilbage.
Hvis det er korrekt, så har de en god sag.
Uanset, så har de i hvert fald en forkærlighed for vin, og du kan købe god vin til billige penge overalt. Som et lille kuriosum, så kan du mange steder købe vin på fad, så det skænkes på samme måde, som en fadøl – direkte fra tønden via en hane.
Vi rejste med toget i Georgien. Læs om vores planlægning her
2. Lavt prisniveau
Det er altid rart at være på ferie, og så kan man slå sig løs uden at visa-kortet bliver overophedet. I Georgien er prisniveauet – sagt på jysk – meget fornuftigt. Vi har præsteret og sidde (en del) på café, og her får du øl, vand og snacks til fem mand for 30 gel – i omegnen af 70 kr. Det kan selv en prisbevidst jyde være med til.
Jeg har lavet et budget over, hvor meget vi brugte fem mand på 10 dage i Georgien. Det er ikke meget – du vil blive overrasket over, hvor langt pengene rækker. Du kan se mit budget her.
3. Strømstik
Der er ingen problemer med at lade mobilen, kameraet eller pc’eren op. I Georgien bruger de de samme strømstik som i Danmark, så det er ikke nødvendigt at medbringe eller købe en adaptor.
Der er dog kun to huller i stikkontakterne, så du kan ikke bruge de trebenede stik, som mange edb-produkter har i Danmark.
4. Del maden
I Georgien lægges der op til, at man deler maden. Man kan typisk bestille forskellige retter, hvor man så alle for en ekstra tallerken, og man så deler alle retter. Det er en virkelig hyggelig tradition, som mange måske nikker genkendende til, hvis man har rejst i for eksempel Grækenland.
At de deler maden bliver også tydeligt, fordi de sjældent serverer alle retter samtidig. Det kan være et irritationselement for os danskere, der er vant til, at alle får mad samtidig, så man kan spise sammen. I Georgien kommer retterne som regel én af gangen – så er der tid til at smage og dele.
Der er mange fordele ved denne måde at spise på.
Dels er der en super hyggelig måde at spise på, og dels får alle noget, de kan lide. Når man er i udlandet kan det være svært at vide, hvad man præcist bestiller, så hvis man bestiller forskellige ting, så er man næsten sikker på at ramme noget, som alle kan lide.
Selvom mange geogiere ikke taler engelsk, så er menukortet de fleste steder oversat til – noget, der ligner – engelsk. Så man er ikke helt på herrens mark.
5. Miljøbevidste – og dog
En anden ting, som du nok ikke ved om Georgien er, at landet er en af de gamle Sovjet-stater, og det er ikke imponerende, hvor langt de er nået på sorterings-/genbrugsfronten.
Plastik er et problem, som så mange andre steder.
Der er dog ét område, hvor de er rigtig godt med. Der kører nemlig utrolig mange hybridbiler i Georgien. Det var i hvert fald en ting, som jeg ikke havde set komme, da jeg rejste til landet. Om de har haft en særlig tilskudsordning, eller hvad der er grunden til de mange hybridbiler, ved jeg simpelthen ikke. Men der er rigtig mange af dem.
Og så kører der også mange biler i Georgien, som har rattet i venstre side. Det er ikke lykkes mig at finde ud af hvorfor. Der er ikke umiddelbart nogle lande tæt på Georgien, der har venstrekørsel, så hvorfra de kommer, aner jeg faktisk ikke.
6. Tag bare mobilen med til Georgien
Det er forholdsvist let og billigt at skifte dit hjemlige sim-kort i mobiltelefonen ud med et lokalt, georgisk af slagsen. Vi købet et lokal simkort med 5gb data for 70 kr. Vi købte ved det nationale selskab Magti. De har kontorer i de større byer. Butikkerne er dog ikke lette at få øje på, men de kan findes med lidt hjælp fra Google Maps.
Husk dit pas, når du skal købe et sim-kort.
7. Tag bare en taxa – eller en Bolt
Det er super-billigt at køre i taxa. Og er man – som os – fem mand afsted, så finder man hurtigt ud af, at det lægger de ikke så meget i.
Vi er flere gange på turen blevet mødt med “five persons? – no problem”, hvorefter vi har proppet alt bagagen og fem passagerer ind i en almindelig personbil.
Det kan lade sig gøre. Det er ikke sikkert og bestemt heller ikke komfortabelt for de fire personer på bagsædet.
Heldigvis fandt vi hurtigt ud af, at man i Georgien let kan bestille en privat taxa via appen Bolt. Det er den kaukasiske pendant til Uber, og det fungerer upåklageligt. Du slipper for at prutte om prisen, du kan bestille en minivan til 5-6 personer, og du kan følge din chauffør via appen. Derudover kan du taste dine kortoplysninger ind i appen, og der er ingen penge mellem dig og chaufføren.
Nemt, bekvemt,sikkert og meget billigt.
Vi kørte for eksempel i en Bolt-taxa fra Tbilisi centrum til lufthavnen. Fem mand med bagage midt om natten – en halv time til den fyrstelige sum af 50 kr.
8. Unikt skriftssprog
En anden ting, du nok ikke ved om Georgien er, at landet har sit helt eget, unikke skriftsprog. Det er – i hvert fald for os – umuligt at tyde, og heldigvis for turister er det meste oversat, så vi kan følge med.
Det er utroligt smukke bogstaver, de benytter i Georgien – men let at læse, det er det ikke.
Faktisk er georgisk ét af kun 14 unikke skriftssprog i hele verden.