Hjem » Sidste nyt på bloggen » På toppen: En køretur til Col d’Aubisque

Husk at tage madpakken med. Bjergluften og den storslåede udsigt kan få selv det tørreste baguette til at smage som en drøm. @komastaj.dk

På toppen: En køretur til Col d’Aubisque

Lad mig starte med at konstatere et par ting. Hvis du vil en tur til toppen af Col d’Aubisque i de franske Pyrenærer, så skal du have to ting i orden. Først og fremmest skal du være en habil bilist, og dernæst – og mindst ligeså vigtig – så skal du have gode nerver.

Det er tilladt at tage sig god tid og huske pauserne.’
@komastaj.dk
Der går vilde heste på toppen af Col d’Aubisque. Og der skal også bruge en del hestekræfter for at nå derop.
@komastaj.dk

For man kører ikke “bare” en tur op på toppen af Col d’Aubisque. Col d’Aubisque rager 1709 meter op i luften, og har du først forceret Col de Souloir, så venter der yderligere omkring 10 km., og stigningsprocenten er på visse steder på den gode side af de 10 procent. Dertil kommer, at der er en hel del hårnålesving, der skal forceres, og der er ikke altid afskærmning ved siderne af vejen.

Col d’Aubisque og Tour de France

Du kan også godt forberede dig på, at du skal dele vejen med masser af cyklister.

Rigtig mange motionscyklister cykler op på toppen af Col d’Aubisque.
@komastaj.dk

Col d’Aubisque er en af de legendariske bjergtoppe, som Tour de France ofte vender tilbage til. Og når cykelløbet ligger vejen forbi, så kategoriseres bjerget som “udenfor kategori”. Det er altså en rigtig hård tur op ad bjerget. Uanset, om du er på cykel eller i bil.

Vi har flere gange overværet en etape i Tour de France – læs her

Col d’Aubisques tilknytning til Tour de France understreges af, at der på toppen af bjerget er placeret tre kæmpe store cykler – en gul, en grøn og en prikket. Symbol på den gule, den grønne og den prikkede trøje i touren. Dette “kunstværk” er et oplagt “kodak-moment” værd, og på de fleste dage må du dele cyklerne med andre foto-glade turister.

Tre kæmpe cykler står der på toppen. Det viser den store tilknytning, som Col d’Aubisque har til Tour de France.
@komastaj.dk

Tag madpakken med

Det er værd at medbringe lidt at spise og drikke, og lave en tur ud af det. Vi smurte madpakker, og sad og spiste, mens vi nød den storslåede udsigt. De findes ikke meget bedre.

Fem gode grunde til, at du skal tage til Frankrig

Udover de omkringliggende bjerge, kan man også nyde synet af de vilde heste, der holder til på toppen. Og nogle vil måske også finde nydelse i at betragte de storsvedende, halv-(eller hel-) gamle mænd, der ankommer i stramtsiddende lycra-buks på deres fine racercykler.

Der ser måske farligt ud. Men lige her er det nu blot synsbedrag. Det er værre undervejs op i bil.
@komastaj.dk
Husk at tage madpakken med. Bjergluften og den storslåede udsigt kan få selv det tørreste baguette til at smage som en drøm.
@komastaj.dk

Man kan runde turen af med lidt koldt at drikke eller en is. Der er naturligvis en bar og en souvenirbutik på toppen, så man også kan få de lyster stillet. Og der bliver brug for, at man har tanket både krop og sjæl op, inden turen går ned af bjerget igen. Det er om muligt endnu mere uhyggeligt.

Der er mange hårnålesving på vej mod toppen af Col d’Aubisque. Men det er turen værd.
@komastaj.dk

Selvom turen kan være udfordrende – selv i bil, så er det en af de ting, som er absolut værd at bruge en halv eller en hel dag på, hvis man er så heldig at dumpe forbi Pyrenæerne.

Tag med tog ud på kanten af Pyrenæerne – læs her

Var det nyttigt? Del denne post med dine venner

Jeg hedder Betina Skjønnemand, og jeg elsker at rejse. Jeg er til daglig lokalredaktør på en lokalavis i Sønderjylland, og bruger det meste af min fritid - og alle mine sparepenge - på at rejse. Jeg har rejst rigtig meget i Frankrig, en del i USA og ellers besøgt en lang række europæiske storbyer. Jeg er hele tiden på jagt efter nye rejsemål og nye lande, som jeg kan besøge.